Svårt för många unga att finansiera kontantinsatsen

Publicerad: 19 juli, 2017 Svårt för många unga att finansiera kontantinsatsen

Allt fler yngre svenskar har svårt att betala sin kontantinsats. Utvecklingen sker samtidigt som bostadspriserna stiger allt mer och olika restriktioner som bolånetak gör det allt svårare för unga att få lån. Det här leder till att allt fler yngre bor kvar hemma eller i bostadsrätter, något som påverkar hela bostadsmarknaden. Det finns dock idag fortfarande möjlighet att låna till en kontantinsats, ett så kallat kontantinsatslån. Ska du ta ett kontantinsatslån ska du alltid jämföra lån till kontantinsatsen innan du ansöker så att du får de bästa villkoren.

Svårt för unga att finansiera bostäder

Problemet är att svenskarna inte längre får låna mer än 85% av bostadens värde som bolån. Det här innebär att de 15% som kallas kontantinsatsen måste finansieras på andra sätt, oftast genom lån utan säkerhet för unga.

Tänk på! De 15% av bostadens värde som kallas kontantinsatsen måste finansieras genom andra medel än bolån. Ett lån till kontantinsatsen räknas dock inte till bolånet och därför kan du fortfarande låna upp till 100% av bostadens värde.

Ett av de största problemen är dock handpenningen som ofta är 10% och som ska betalas redan innan man tillträder. Det ska dock noteras att dessa 10% i förskott räknas till de 15% som inte finansieras av bolånet. Istället finansierar allt fler svenskar handpenningar och kontantinsatser genom blancolån, det vill säga lån utan säkerhet.

För dig som är ung finns det flera sätt att finansiera kontantinsatsen

Finner du dig själv i en situation där du försöker köpa en bostad men inte har råd med kontantinsatsen finns det flera alternativ:

  1. Låna av bekanta. Har du möjlighet är det ofta förmånligt att låna av folk som känner dig och litar på dig. Föräldrar kan ha möjlighet att hjälpa till, det kan vara värt att fråga i vilket fall.
  2. Ansök om lån till kontantinsatsen. Lån utan säkerhet är ett bra alternativ till dig som vill avbetala hela bostadens värde. Tänk dock på att långivare kan neka dig om du exempelvis har dålig kreditvärdighet. Se därför till att du verkligen kan låna innan du skriver kontrakt.
  3. Finansiera själv. Även om det för många är svårt och tar lån tid är det kanske det bästa alternativet. Problemet är självklart att det tar betydligt längre tid än att låna och att du troligtvis får bo kvar ett tag till.

De tre sätten att finansiera en kontantinsats skiljer sig mycket åt. Generellt är det bäst att finansiera den själv eller genom närståendes hjälp, men det kan vara svårt för många. Det bästa alternativet blir för många därför ett lån till kontantinsatsen.