Så har du råd med kontantinsatsen till studentbostaden

Publicerad: 18 september, 2017 Så har du råd med kontantinsatsen till studentbostaden

I början av varje hösttermin ser bostadsmarknaden en stor förändring, tusentals studenter letar boenden i sina nya studieorter. För de som hittar andra alternativ är det vanligt att man söker sig till ettor och tvåor. När man som student ska köpa bostad krävs det dock att man har koll på hur man ska finansiera det hela. Kontantinsatsen är den del av bostadens värde som köparen själv ska betala, för bostäder är det 15% av bostadens värde som du ska finansiera.

Lån kan möjliggöra ett köp av bostad

Hur man finansierar en studentbostad kan vara svårt. Ofta kan det kräva kapital från antingen närstående eller eget sparkapital. Det går även att låna till hela bostadens värde förutsatt att du har ekonomin att betala av detta senare. Genom att ta ett kontantinsatslån till bostad så kan du finansiera hela bostaden med lån (bolån täcker 85%) men det kan bli svårt att få dessa lån beviljade. För att som student få ditt bolån beviljas krävs det nämligen vanligtvis mer än CSN-lån/bidrag.

Tips! Det kanske vanligaste sättet att finansiera sin bostad som student är att ha förälder eller liknande som står på lånet, medan du betalar månadskostnaden.

Du som har ett jobb vid sidan av kan ha bättre möjligheter men ha i åtanke att det kan vara svårt att få ett bolån. Den kanske allra vanligaste lösningen är att föräldrar eller liknande står på lånet, medans du betalar av lånet. Det gör att banken har de mer ”välbärgade” som säkerhet för lånet medans de i sin tur får pengar direkt från dig.

En bostadsrätt är ofta en investering

Det kan låta krångligt med all den planering och kapital som måste till för att du ska kunna få en enkel studentbostad. Det finns dock flera fördelar med att köpa sin bostad även som student:

  1. Du gör en investering. Att äga en bostad kan ofta visa sig vara en god affär, har du bostaden under exempelvis fem år så kan du troligtvis få ut betydligt mer än vad du betalat för den.
  2. Du kan ofta få en låg månadskostnad. Bostadsrätter har generellt en låg månadskostnad, vilket innebär att du får enklare att leva på CSN och inte behöver bekymra dig lika mycket för pengar.
  3. Du slipper kötid till hyresrätter. Andra studentboende kanske lockar mer av olika anledningar, det största problemet är dock att det ofta kräver stor framförhållning och bra kötider i nationer och bostadsköer.
  4. Du slipper flytta runt mellan bostäder. I studentstäder hyrs ofta bostäder ut på terminsbasis. Om du istället köper en bostad kan du bo på samma ställe under hela din studietid.

En bostadsrätt är med andra ord ingen dålig investering, om än ofta krångligare och mer av en process än exempelvis en hyresrätt. Hur du väljer ditt studentboende beror självklart på om du har någon befintlig kötid eller andra alternativ till bostad.