Kontantinsats till båt

Riktade lån till båt ligger i samma sfär som billån, det vill säga att du skall lägga en kontantinsats på 20 %. Banken eller finansinstitutet som ger lånet har din båt som säkerhet, och det spelar ingen roll om den är ny eller begagnad. Bara den har ett reellt värde som motsvarar marknadens. Har du en båt som du kan sälja i samband med nytt köp, då kan försäljningen täcka kontantinsatsen eller kanske till och med mer. Men den som står i begrepp att köpa båt men saknar medel till kontantinsatsen, hur går det då?

Låna till kontantinsatsen

Ett vanligt privatlån kan du ta till hela köpeskillingen, eller också ett båtlån och separat lån för att täcka kontantinsatsen. Detta ger förstås högre ränta och kostnader men med en genomtänkt kalkyl kanske det blir möjligt.

Den som går i båtdrömmar, och är hängiven, kan skaffa sig drömmen och finansiera det hela helt med lån. Privatlånemarknaden är idag het och har du bara en tillräcklig inkomst går det att låna till det mesta. Alla banker ställer upp med båtlån eller andra privatlån, men om de traditionella storbankerna säger nej finns det fler alternativ. Det lämpligaste är att gå in på en jämförelsesajt för att kolla in vilka institut som finns och vilken ränta det kan bli fråga om.

Räkneexempel på en kontantinsats

Tänker du köpa en båt kan det vara lämpligt att på förhand veta vad månadskostnaden för lån kan bli. På de flesta bankers hemsidor, och även en del som samlar upp ett flertal banker, brukar man ha en så kallad prisbarometer.

Gör så här: Ställ in ett troligt köpbelopp och önskad återbetalningstid så ger den besked om summan att återbetala per månad. En båt i stabilt skick skall hålla många år så kanske 10 år kan vara en lämplig plan. Om vi då ponerar ett pris på 200 000 kronor så säger en sådan barometer att månadsbetalningen blir 2 133 kronor per månad. Detta med en genomsnittlig ränta som är individuell, exakt besked kan du endast få vid en kreditprövning. Men om du i detta fall har egna pengar till en kontantinsats så minskar givetvis lånebelopp och månadskostnaden.

Vad som gäller i korthet hos en genomsnittlig långivare är att denna typ av lån kan vara allt från 20 000 kronor och upp till 350 000 kronor. Återbetalningstiden är från 3 till 12 år. Räntan är rörlig och sätts individuellt. I en del fall krävs en kontantinsats, men i vissa fall inte.