Kontantinsats till MC

I alla tider har det varit vanligt med avbetalningar när det gäller inköp av fordon som bil, båt eller MC. Längre tillbaka skrev man avbetalningskontrakt hos handlaren som i sin tur ordnade sin finansiering, ofta via bank med kontraktet som underlag. Idag är det mer vanligt att var och en ordnar ett lån före eller i samband med köp direkt från bank eller annat finansinstitut.

De flesta banker erbjuder MC-lån där du själv får stå för kontantinsatsen på 20 %, men du kan också ta ett privatlån till hela summan eller kombinera MC-lånet med att separat låna till kontantinsatsen, i de fall du inte kan ordna kontanterna själv. I många fall kanske du säljer en bil eller tidigare MC för att byta upp dig och då får du förhoppningsvis pengar från den försäljningen.

Att tänka på vid lån till MC

Det finns vissa saker du bör tänka på när du lånar pengar för att finansiera köp av en MC:

  • Låna från 20 000 kronor till 350 000 kronor till begagnad eller ny MC
  • Låna 80 % av köpeskillingen för motorcykeln och lägg 20 % i kontantinsats
  • Räntan är som regel rörlig och sätts individuellt. Den brukar vara från drygt 3 % upp till 12 eller mer beroende på vilken bank du väljer
  • Kolla upp om banken har uppläggningsavgift och/eller aviavgift
  • Gör ansökan direkt på webben

Speciella MC-lån allt vanligare

Motorcyklar är populära och marknaden hänger med i och med det utbud av nya eller begagnade maskiner som ständigt ökar. Därför har man från bankernas sida även börjat erbjuda speciella MC-lån, vilket som regel kan finansiera ett köp upp till 80 %. Du som köparen erlägger en egen kontantinsats.

Om du till exempel köper en MC för 160 000 kronor blir lånesumman 128 000 kronor – 32 000 kronor förväntas du ha själv.

Men du kan faktiskt även låna till kontantinsatsen, från samma bank eller en annan. Det blir då ett vanligt konsumtionslån men räkna med att räntan blir högre. Som vanligt görs sedvanlig kreditprövning vid ansökan men MC: n utgör en säkerhet i sig. För att få krediten beviljad bör du ha relevant inkomst samt sakna betalningsanmärkningar, fast en del nya institut kan bortse från det sistnämnda.