Så kan du ordna kontantinsats till ditt billån

Publicerad: 20 oktober, 2017 Så kan du ordna kontantinsats till ditt billån

När det är dags att köpa en ny bil ställs många inför problemet att behöva lägga ut en kontantinsats. Att finansiera bilen med ett billån kan kännas som en självklarhet. Däremot är det lagstiftat att långivare måste ta ut en kontantinsats på minst 20 %. Detta för att försöka minimera risken för överskuldsättning. För många kan det vara svårt att spara ihop pengar till en kontantinsats till bilen. Det finns dock andra alternativ, som att låna till kontantinsatsen.

1. Spara ihop kontantinsatsen

Om du sedan tidigare bestämt dig för att du ska köpa en speciell bil är ett alternativ att spara. Du är redan väl medveten om att du kommer behöva pengar och hur mycket. Detta alternativ är även bra för att minska din skuldsättning. Det är rent av onödigt att låna till kontantinsatsen om det går att undvika. Om du även har sålt av en bil sedan innan kan pengarna du får ut från denna användas till att finansiera en ny.

Exempel: I Sverige är en genomsnittlig lön ca 20 000 kr. De flesta lever på 90 % av sin inkomst och sparar resterande 10 %. Det innebär alltså att en svensk i genomsnitt kan lägga undan 2000 kr/mån. Ska du köpa en bil som kostar 300 000 kronor krävs alltså en kontantinsats på 60 000 kr, dvs. 20 % av bilens värde. Det kommer då ta dig 2,5 år att spara till kontantinsatsen.

Att vänta i 2,5 år på att köpa en bil är för vissa inte så farligt. Har du ändå planerat att köpa en speciell bil kan det vara värt väntan att få den du vill ha. Om du är i mer akut behov av en bil kan detta dock vara svårt. Under vissa omständigheter finns det helt enkelt inte tid att spara och planera. Det kan dyka upp ett behov som gör att du behöver en bil inom en snar framtid. Då kan istället lån till kontantinsats vara alternativet för detta.

2. Låna till kontantinsatsen med lån utan säkerhet

En del banker erbjuder billån rakt av och helt utan krav på kontantinsats. Vanligtvis är det blancolån där du inte använder bilen som säkerhet. I och med att du inte har någon säkerhet kommer det innebära en högre ränta än ett vanligt billån. Sådana lån utan säkerhet kan också användas till att låna till kontantinsats.

Tips! Du kan ta ett vanligt billån och komplettera detta genom ett lån till kontantinsatsen.

Blancolånet till kontantinsatsen kan kombineras med det vanliga billånet. Om en sådan lösning passar dig är det viktigt att du tar reda på vilken som är den bästa lånegivaren för dig, innan du lånar till kontantinsatsen. Ränta och andra avgifter kan skilja väldigt mycket från en långivare till en annan.