Så får du ett billigare bolån

Publicerad: 21 augusti, 2017 Så får du ett billigare bolån

Efter att du samlat ihop pengar till en kontantinsats eller lånat till den, måste de allra flesta även ta ett bolån. Ett bolån är ett mycket stort lån och har huset som säkerhet, men det är även ett lån som har en stor påverkan på din privatekonomi. För att undvika ett onödigt dyrt bolån och få en så låg boendekostnad som möjligt gäller det att veta hur man sänker räntan för lånet. Dels kan man betala så mycket som möjligt i kontantinsats, men man kan även förhandla med banken och hålla en god koll på sin ekonomi.

3 saker att tänka på kring bolån

Det finns oändligt många tips och knep för vad man ska göra när man tar ett bolån. Tre viktiga sådana tips finner du här:

  1. Kontantinsats. Att ha en stor kontantinsats till bostaden kan lätt sänka din bolånekostnad, eftersom lånet blir mindre omfattande. Därför är det oftast en god idé att lägga in så mycket pengar man kan redan vid köpet för att undvika en onödig räntekostnad.
  2. Pruta. Du kan som vid marknadsförsäljning pruta även på bolån. Detta sker genom att du har ett bankmöte där du presenterar dina argument och förhandlar med banken om vilken osäkerhet ditt bolån i verkligheten utgör. Har du lånat till kontantinsatsen kan du även försöka pruta på detta lån, eller betala av det om din bostad stiger i värde.
  3. Jämför. Du kan alltid jämföra olika bankers boräntor och hitta den som har lägst. Även om du inte i verkligheten vill byta bank så kan det göra att du får en lägre boränta hos din befintliga bank.

Följer du dessa tips kan du enkelt få en lägre boränta för både bolånet och eventuellt kontantinsatslån. Det kan spara dig tusentals kronor under låneperioden.

Kontantinsatsen behöver inte finansieras med besparingar

Även om en stor kontantinsats kan sänka din bolåneränta behöver du inte nödvändigtvis ha besparingar för att täcka denna. Idag kan man även ta ett så kallt kontantinsatslån utan säkerhet i bostaden, vilket innebär att man inte överbelånar bostaden direkt. För den som inte har besparingar till hela kontantinsatsen kan detta alltså vara ett bra alternativ för att kunna köpa sin bostad.

Tänk på! Alla banker behöver inte godkänna kontantinsatslån, se därför till att du undersöker detta hos den bank du ska ta ditt bolån hos redan vid de första bankförhandlingarna.

Tänk dock på att alla banker som ger bolån inte nödvändigtvis behöver godkänna ett sådant upplägg, för de som enbart kan finansiera kontantinsatsen genom lån så gäller det att hitta rätt bank som accepterar detta upplägg. Se därför till att vara tydlig och ärlig i din kommunikation med banken, så undviker du många framtida problem.