Skillnaden mellan att köpa bil med privatlån och billån

Publicerad: 2 maj, 2017 Skillnaden mellan att köpa bil med privatlån och billån

Att köpa en ny bil är inte samma sak som att investera i en ny tvättmaskin eller dammsugare. En bil är ett av de dyrare inköpen man kan göra och de flesta människor behöver låna pengar för att kunna bekosta inköpet. i vissa fall kanske det finns en  avbetalningsplan för inköpet vilket betyder att man enbart behöver låna till kontantinsatsen och ibland måste du som köpare betala en kontantinsats direkt vid köptillfället

Många låneutgivare erbjuder nu även att låna ut pengar till kontantinsatsen för bilköp vilket möjliggör för många att köpa en bil. Om du planerar att köpa en bil men inte har några besparingar att använda för att betala kontantinsatsen kan du ta ett kontantinsatslån.

Om en avbetalningsplan inte existerar behöver många ta ett helt lån för att finansiera investeringen. Om du planerar att köpa en ny bil kan du ansöka antingen om ett privatlån eller billån. För många betyder dessa två olika lånealternativ samma sak men det finns flera skillnader mellan de två sorters lån. I denna artikel redogörs för dessa.

1) Med eller utan säkerhet.

När du tar ett privatlån för att finansiera ett bilköp är det bra att du är medveten om att lånet tas utan en utställd säkerhet, det vill säga att banken kan använda vad som helst som säkerhet för lånet. Om du däremot tar ett billån, vilket är ett av de äldsta saklån, är det endast bilen som används som säkerhet.

Säkerheten för lånet gör att lånegivaren kan ge bättre villkor och lägre låneränta. Du och din återbetalningsförmåga utgör den största risken för lånegivaren så genom att en del av det utlånade beloppet kan säkras upp, antingen genom värdet på bilen eller värdet av exempelvis en bostad, minskar risken att lånegivaren förlorar mycket pengar.

2) Kontantinsats och amortering av billån.

Om du tar ett billån bör du vara beredd på att du inte får låna för hela köpebeloppet utan bara 80% av det belopp du ska betala försäljaren. Oftast brukar du även behöva betala en kontantinsats vid köptillfället på minst 20%. Många lånegivare erbjuder sina kunder att även låna pengar till kontantinsatsen till ett bilköp. Ett tips är att du innan du vänder dig till din bank undersöka villkoren hos andra lånegivare för att hitta det lånet som passar dig bäst.

Om du tar ett billån ska du även vara medveten om att lånet är förenat med krav på amortering, vilken baseras på bilens ålder och beräknade värdeminskning. Detta skiljer sig från ett privatlån där det är vanligast att man lägger upp en längre avbetalningsplan för återbetalningen vilken också kan justeras. Ett tips är dock att du försöker betala av i minst samma takt som bilens värde minskar.

3) Andra villkor som skiljer lånet åt.

  1.  Billeverantören spelar roll. Många lånegivare lägger stor vikt vid vem det är du köper bilen av. Vissa lånegivare kräver att du köper bilen av en professionell eller auktoriserad bilhandlare. Kraven kring bilhandlaren ser olika ut hos olika lånegivare och därmed skiljer sig även kraven för när du tar ett billån eller privatlån.
  2. Bilens ålder. Olika lånegivare har också krav på bilens ålder och skick för att ett lån ska beviljas. Du bör därför inte räkna med att du får en låneansökan beviljad om bilen är gammal.
  3. Se till att försäkra bilen. Då lånegivaren vid ett billån kommer använda bilen som säkerhet finns det en stor chans att denne kommer kräva att bilen är helförsäkrad under den perioden du lånar pengar. Så behöver inte vara fallet när du tar ett privatlån då lånegivaren kan använda något annat som säkerhet för lånet