Tips på hur du kan spara ihop en del av kontantinsatsen själv

Publicerad: 24 april, 2017 Tips på hur du kan spara ihop en del av kontantinsatsen själv

Den senaste tiden har kraven kring kontantinsatsen skärpts när det kommer till att köpa bostad. I dag är det vanligt att man måste betala 15 % av köpesumman för bostaden med egna pengar. Med tanke på dagens bostadspriser kan det beroende på inkomst och nuvarande fasta utgifter ta ett tag att samla ihop till kontantinsatsen. Men idag erbjuder lånegivare möjligheten att låna pengar till kontantinsatsen. Genom ett kontantinsatslån för bostad har flera möjlighet att köpa sitt drömhus eller lägenhet.

Ibland kan det vara så att man trots möjligheten att låna till kontantinsatsen ändå inte får ihop tillräckligt mycket pengar för att kunna betala den kontantinsats som krävs för bostadsköpet. Även om det känns omöjligt att spara ihop pengar till hela kontantinsatsen i tid finns det troligtvis tid att spara till en del av den. I den här artikeln får du tips på hur du snabbt kan spara ihop en del pengar till kontantinsatsen.

6 tips på hur du kan spara ihop en del av kontantinsatsen

  1. Börja spara tidigt. Kanske planerar du inta att flytta inom det kommande året, men ser troligen att en flytt kan bli aktuell om något år eller två. Ett tips är att du redan nu börjar räkna på och stoppar undan lite pengar i månaden för en framtida kontantinsats.
  2. Välj bort utlandssemestern. Ett annat tips är att börja prioritera. Vill du köpa en ny bostad nästa år ja då kanske det inte är läge att planera in en solsemester till sommaren och en skidresa under vintersäsongen.
  3. Planera ordentligt. Det är ofta lättare att spara pengar när man har en tydlig långsiktig plan och följer upp vart pengarna går.
  4. Spara tillsammans. Det är alltid lättare att spara två personer tillsammans. Har både du och din sambo möjlighet att sätta undan en viss summa varje månad kommer sparandet kännas lättare eftersom sparpengarna växer i ”dubbel hastighet”.
  5. Försök alltid hitta billigare alternativ. Att spara behöver inte alltid vara tråkigt. Ett tips är att se sparandet som en tävling – vem kan hitta det billigaste middagsreceptet eller fritidsaktiviteten.
  6. Dra ner ambitionerna. Ska du köpa din första bostad är det kanske inte rimligt att satsa på att köpa en nyrenoverad 3:a i centrala Stockholm. Ett tips är att börja med något mindre centralt för att efter några år byta upp sig.