Vanliga frågor

Vad är en kontantinsats?

Det är den del som en låntagare avkrävs att finansiera utan lån, pengar som kan vara sparade eller förvärvade på annat sätt. Hur stor kontantinsatsen är kan variera från 15 – 20 % och ner till noll beroende på låneform.

Hur gör jag för att låna till kontantinsats?

Har du inte medel till egen kontantinsats finns det flera banker som ställer upp, dock är det inte vanligt att de traditionella storbankerna vill finansiera kontantinsatsen eftersom de räknar detta som en säkerhet att du som låntagare kan betala din del. Leta upp en bra jämförelsesajt och gör en ansökan om vanligt privatlån. Hur det bedöms avgörs från fall till fall och det går inte att säga generellt. Din ekonomiska situation och betalningsförmåga avgör utfallet.

Hur stor måste kontantinsatsen vara?

Hur stor peng en köpare måste betala själv utan lån finns inte fastslaget förutom för bolån och stipulerade bundna billån. I de fallen är de 15 respektive 20 %. Vad gäller bolån så är den delen reglerad i rekommendationer från Finansinspektionen som bankerna som regel följer, där är kontantinsatsen 15 % av bostadskostnaden.

Varför måste jag lägga en kontantinsats?

I det fall långivaren kräver det för att kunna bevilja ett större lån som till exempel ett bolån. Staten vill att alla skall delvis finansiera bostadsköp, bilköp eller andra kapitalvaror med en del egna medel. Men det beror helt och hållet på vilket lån och vilken aktör du söker lånet hos.

Kan jag låna till kontantinsatsen för en bostad?

Det finns finansinstitut som specialiserat sig på att låna ut till kontantinsats. Det är dock inget som Finansinspektionen ser med blida ögon på eftersom de rekommenderar att du som låntagare bör ha 15 % i egna medel till kontantinsatsen.

Vad kostar det att låna till kontantinsats?

Du får räkna med lite högre räntekostnader för lån till kontantinsats, kanske upp till 20 eller 30 %. Allt beror på vad banken ifråga anser om din finansiella situation.

Hur kan jag finansiera kontantinsatsen utan att låna?

Har du inte sparade medel men måste få ihop till en kontantinsats kan du försöka sälja en del prylar. En loppis kan ge bra med pengar, se bara på tv-programmet Lyxfällan. Är du yngre kanske du har föräldrar som kan ställa upp.